Презимена
Како препознати наша презимена?


Већина српских презимена завршава на „ић“. Овај суфикс се може упоредити са ирским префиксом „О“, нордијским суфиксом „син“ или турским „оглу“ и може се превести као „потомство“ и прави је српски патроним. Дакле, српска презимена остају увек иста и за синове и ћерке. На пример: Ана Петровић, Милан Петровић, Ана Николић, Милан Николић.

Малине
Прави српски производ


Србија је највећи извозник малине на свету - скоро 95% малина које се продају у свету потичу из Србије. И не само то, Србија је један од највећих извозника шљива. Процењује се да ће до 2020. године Србија бити лидер и у извозу јабуке и крушке у Европу.

Римски цареви
Константин, нишко дете


18 римских царева рођено је нa тлу које је данас Србија. То је око 20% свих римских царева. Најпознатији од њих је свакако Константин Велики, римски цар који је прогласио хришћанство званичном религијом. И не само то, Србија је дом једне од четири римске метрополе - древни град Сирмиум, данашња Сремска Митровица.

Вампир
Проверите у "Вебстеру"


Једина српска реч која се прихвата и користи широм света је “вампир”. Вампир је митолошко биће из словенске митологије, које преживљава тако што се храни животном енергијом живих бића. Код јужнословенских народа раширен је обичај да се мртвац никада не оставља сам у мраку, јер га треба чувати да га не прескоче мачка или пас и не прелете птица или шишмиш, када се може повампирити.

Древни Београд
Један од најстаријих градова Европе


Београд је један од најстаријих градова у Европи, са археолошким налазиштима која потврђују да су насеља постојала овде најмање пре 7000 година. Недалеко од центра Београда, на периферији града, налазе се остаци две најистакнутије културе у бронзаном добу - Винча и Старчевачка култура. Ови градови су били пионири у трговини широм Европе и Блиског истока, а њихов потенцијал је био у трговини вулканским стаклом - обсидијаном.

Гостољубивост
Српско домаћинство


То није само наша пословица - према међународним анкетама, Срби су статистички најгостољубивија нација на свету. Овај обичај се увелико примењује у нашем наслеђу и може се пратити од древног словенског веровања да домаћин не би стекао никакву наклоност од богова ако није гостољубив према гостима.